Mąka pszenna razowa to taka, której ziarna zmielono tylko raz. W procesie mielenia powstaje proszek, który ma ciemny i niejednolity kolor, ponieważ zawiera znaczną ilość części otrębów i łusek ziaren. Największą popularnością cieszy się mąka pszenna razowa typ 2000 lub wyższy. Wypieki na jej bazie są ciężkie i sycące. Mąka pełnoziarnista to po prostu inne jej określenie (powstaje z pełnych ziaren).
Mąka pszenna razowa – źródło witamin i minerałów
Mąka pełnoziarnista zawiera wiele cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, jest również uniwersalnym produktem w kuchni. Mąka pszenna razowa zawiera przede wszystkim wysoką ilość białka, a także błonnika pokarmowego czy witamin z grupy B, K, D i E czy licznych pierwiastków. Jest zatem odpowiednia dla wegan i wegetarian, a także osób cierpiących na niedobory magnezu.
Mąka pszenna razowa – co można z niej przygotować?
Mąka pełnoziarnista świetnie sprawdza się w przygotowywaniu:
- makaronu,
- naleśników,
- gofrów,
- ciast,
- chleba i bułek.
Wypieki na jej bazie są nie tylko zdrowe, ale również smaczne i dostarczają najlepszej jakości, łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ponadto mąka pszenna razowa świetnie syci i odżywia, stanowiąc produkt dobrze bilansujący dietę. Reguluje również pracę układu pokarmowego i nerwowego, wspomagając pracę mózgu i poprawiając poziom koncentracji. Zawartość wielu cennych witamin i minerałów wpływa również na pracę serca i układu krążeniowego, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Mąka pszenna razowa może także uzupełniać niedobory żelaza, chroniąc przed anemią. Wzmacnia także skutecznie kości.