melasa trzcinowa

Co to jest melasa trzcinowa i jakie jest jej zastosowanie

Melasa z trzciny cukrowej jest produktem ubocznym przetwarzania trzciny cukrowej. Jest to brązowawy lub czarny płyn zawierający rozpuszczalne i nierozpuszczalne części trzciny cukrowej. Melasa z trzciny cukrowej jest używana od wieków w przemyśle spożywczym do wytwarzania różnych produktów, takich jak chleby, ciasta, ciasteczka i placki. Melasa z trzciny cukrowej jest również używana do produkcji napojów alkoholowych, takich jak rum i whisky.

Jak powstaje melasa z trzciny cukrowej?

melasa trzcinowaMelasa z trzciny cukrowej jest wytwarzana przez gotowanie soku z trzciny cukrowej. Proces wytwarzania melasy z trzciny cukrowej zaczyna się od ekstrakcji soku z trzciny cukrowej, a następnie zagotowania go do gęstego syropu. Melasa z trzciny cukrowej jest sprowadzana do gęstego syropu, a następnie filtrowana. Płyn gotuje się w dużych kadziach, zwanych czajnikami lub kociołkami. Następnie jest podgrzewany do temperatury około 200 stopni Celsjusza i ciągle mieszany, aż stanie się gęstym syropem. Po wyprodukowaniu syrop może być stosowany jako składnik wielu różnych produktów spożywczych, takich jak pieczywo, ciasta, lody, słodycze, dżemy i galaretki, sosy do makaronów czy dressingi do sałatek.

Wartości odżywcze melasy cukrowej

Melasa cukrowa posiada szeroki zakres wartości odżywczych. Jest bogaty w minerały i witaminy. Melasa cukrowa zawiera również przeciwutleniacze i błonnik. Niektórzy ludzie mogą być niechętni spożywaniu melasy cukrowej, ponieważ ma ona wysoką zawartość cukru. Jednak nadal jest to zdrowa opcja dla osób, które starają się schudnąć lub mają cukrzycę. Melasa trzcinowa dostępna jest w sklepach internetowych, gdzie ceny również są lepsze niż w sklepach stacjonarnych.