batony proteinowe

Batony proteinowe – niezastąpione podczas treningu

Batony proteinowe są nieodłącznym atrybutem każdego sportowca czy to zawodowca, czy amatora. Mogą także służyć w utrzymywaniu diety dla ludzi, którzy ze sportem nie mają nic wspólnego. W małym batonie zawarte są odżywcze składniki, które pomagają uzupełnić stracone kalorie podczas treningu lub brakujące minerały w ubogiej diecie. Różnią się od zwykłych słodyczy tym, że mają większy stosunek zawartego białka, czyli protein. Jest to białko roślinne lub z mleka (białko serwatkowe, kazeina).

Wpływ na człowieka

Batony białkowe lub wysokobiałkowe powodują u ludzi lepszy przyrost mięśni po przeprowadzonym treningu. Są bardzo dobrym systemem odżywiania po skończonej pracy nad swoją sylwetką. Pomagają rosnąć włóknom mięśniowym poprzez zmniejszenie procesów katabolicznych w organizmie. Dzięki temu następuje szybsza regeneracja i możliwość przeprowadzenia kolejnego treningu. Organizm jest mniej wyniszczany i gotowy do kolejnych ćwiczeń. Zwiększona ilość białka w batonach proteinowych wzmacnia również układ odpornościowy i reguluje produkcję hormonów. Człowiek, który jest lub nie jest aktywny fizycznie, potrzebuje utrzymywać białko na stałym poziomie. Dzięki batonom z wyższą zawartością białka może w łatwy sposób kontrolować swoje zapotrzebowanie na ten składnik.

batony proteinowe

Przykładowe składniki batonów proteinowych

Batony proteinowe różnią się swoimi składami. Mają różne wartości energetyczne, jednak wszystkie zawierają więcej protein od zwykłych słodyczy. Oto główne składniki zawarte w 100 g przykładowego produktu z wagowym uwzględnieniem proporcji:

  • Tłuszcz – 13 g
  • Węglowodany 51 g
  • Białko 25 g
  • Kofeina 3 mg
  • Cholesterol 6 mg
  • Sód 238 mg
  • Potas 188 mg