makaron z czarnej fasoli

Makaron z czarnej fasoli – kulinarny hit

Makaron z czarnej fasoli charakteryzują się ładnym wyglądem i bogatym składem. Ten bezglutenowy produkt zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Podpowiadamy jakie są jego właściwości i z czym najlepiej smakuje.

Zdrowie na talerzu

Makaron z fasoli jest to produkt mało przetworzony, zawiera w obie dwa składniki: wodę i czarną fasolę. Cechują się dużą zawartością białka roślinnego, sprawdzi się zatem w diecie sportowców, wegan i osób nietolerujących glutenu. Znajdujące się w nim tłuszcze obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Zawartość węglowodanów w omawianym produkcie jest mniejsza niż w przypadku zwyczajnych makaronów. Dzięki zawartemu w sobie błonnikowi wspiera prace układu pokarmowego. W składzie makaronu z czarnej fasoli znajdują się też cenne minerały, są to między innymi:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan.

Makaron z czarnej fasoli – z czym go jeść?

Omawiany wyrób z czarnej fasoli charakteryzują się niezwykłym jak na tego rodzaju produkty czarnym kolorem. Gotuje się go podobnie jak inne makarony od 6 do 8 minut. Chociaż zawiera w sobie dużo białka, to można go łączyć z wołowina, kurczakiem lub owocami morza. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym i bazylią, może zatem skutecznie zastąpić tradycyjne makarony i stanowić jeden z głównych elementów spaghetti. Można go również podawać z orzechami lub sezamem. Makaron z czarnej fasoli (dostępny tutaj) smakuje świetnie z warzywami takimi jak: marchewka, czosnek, cebula, brukselka lub szparagi. Może też stanowić dodatek do ulubionej zupy lub sałatki. Dania z wykorzystaniem tego produktu zaskoczą pozytywnie zarówno samego kucharza, jak również jego rodzinę i przyjaciół.