Głogi – rodzaje i ich zastosowanie

Głogi to rodzina roślin, wśród której można wyróżnić aż 200 gatunków i odmian. Głogi to rośliny wytrzymałe na warunki atmosferyczne i różnego rodzaju zanieczyszczenia. Ponadto jest to roślina, która nie ma szczególnych wymagań co do rodzaju gleby. Jeśli jest dobrze pielęgnowana, odwdzięcza się pięknymi kwiatami.

Jakie są rodzaje głogów?

Głóg występuje w trzech podstawowych wariantach. Jest to głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy (zobacz) i głóg pośredni. Na duże wyróżnienie zasługuje głóg dwuszyjkowy, który występuje w wielu różnych odmianach. Do najpopularniejszej z nich należy Paul’s Scarlet, która w okresie kwitnienia zachwyca małymi czerwonymi różyczkami.

Oprócz tego do gatunku głogu dwuszyjkowego zaliczają się następujące odmiany: Gireoudii – jest to odmiana głogu dwuszyjkowego, którą charakteryzują wyjątkowe liście z białymi przebarwieniami. Odmiana Rubra Plena jest to głóg dwuszyjkowy, którego kwiaty są pełne i przyjmują blado-różowy odcień. Odmianę Candidoplena wyróżniają pełne i śnieżnobiałe kwiaty.

Głóg dwuszyjkowy – charakterystyka

Głód dwuszyjkowy nie jest wymagającą rośliną. Bardzo często można ją spotkać w parkach miejskich, na zielonych skwerach bądź przy drogach. Głóg sadzony jest w takich miejscach dlatego, że wyjątkowo dobrze razi sobie z różnego rodzaju zanieczyszczeniami.

Aby głóg kwitł pięknie i okazale, konieczny jest stały dostęp do słońca. Warto rozważnie wybrać lokalizację jeszcze przed sadzeniem rośliny, ponieważ próba jej późniejszego przesadzenia w inne miejsce może skończyć się niepowodzeniem. Głóg jest odporny na zmieniające się warunki atmosferyczne i dobrze znosi przycinanie gałęzi, dzięki czemu można prowadzić i formować roślinę według własnego uznania.

Zastosowanie głogu dwuszyjkowego w ogrodzie i nie tylko

Głóg jest ozdobą każdego ogrodu. Łatwy w uprawie i wytrzymały głóg dwuszyjkowy, który w okresie kwitnienia zachwyca bogactwem uroczych kwiatów jest także rośliną leczniczą. Z głogu wytwarzane są różnego rodzaju herbatki ziołowe, napary oraz alkoholowe likiery.